secretariat@laude-reut.ro    +40 031.805.57.72 / 021.320.15.99  twitterfacebook

PORTRET DE ABSOLVENT LAUDER-REUT: ANA-MARIA PETRE

Sunt Ana, fostă elevă în Lauder și studentă în anul doi la Trinity College Dublin, în capitala Irlandei. Când mă uit înapoi, cred că drumul meu până aici se datorează în cea mai mare parte oamenilor care au ajutat la construirea lui.

În toamna anului 2013 am primit o bursă de studii la liceul Lauder, de care nu mai auzisem până atunci. Am afl at despre Lauder exact la momentul potrivit, când eram încă indecisă cu privire la ce liceu să urmez și nu mai aveam mult timp să mă hotărăsc. M-am gândit că nimic nu este la întâmplare, și în toamnă am intrat ca elevă în clasa a IX-a la Lauder.

Nu a fost întotdeauna ușor, dar niciodată prea greu și la urmă am rămas cu niște învățături și experiențe pe care nu cred că le-aș fi putut câștiga nicăieri altundeva. În primul rând, cred că cel mai important lucru a fost dorința de a înțelege și de a mă adapta la o cultură diferită de a mea, lucru neprețuit atunci cand te muți în altă țară. Experiența din liceu, premergătoare celei din facultate, mi-a pregătit drumul și m-a învățat să fi u întotdeauna curioasă si deschisă cu privire la alți oameni și obiceiuri. Pe lângă asta, am adăugat încă o țară la repertoriul meu cultural.

În al doilea rând, prin faptul că am urmat în liceu cursuri intensive de limba engleză, cu profesori vorbitori nativi, mi-a fost mult mai ușor să conversez cu străinii și a mai ameliorat o parte din șocul cultural pe care l-am avut odată ajunsă acolo. Știind limba destul de bine deja dinainte, a existat deja un nivel destul de bun de la care să construiesc mai departe. În plus, un alt avantaj clar a fost certifi carea CAE, pentru care am făcut pregatire specială în clasa a 10-a și care mi-a fost cerută la admiterea la facultate.

În al treilea (și nu în ultimul) rând, simt nevoia să accentuez importanța ultimului an de pregătire intensivă pentru bac, fără de care niciunul dintre noi nu ar fi avut rezultatele obținute. Universitățile bune, (nu numai din străinătate, ci și din România), au medii de admitere foarte competitive, care ar fi fost greu de atins fără acele ore de pregătire suplimentară. Mai mult, cred că un rol important l-a avut și faptul că, în Lauder, elevii sunt puternic încurajați să se înscrie la facultăți din străinătate, motiv pentru care o mare parte dintre foștii absolvenți studiază în prezent în Marea Britanie, Olanda, America. Fără aceste modele anterioare, nu știu daca aș fi avut curajul să mă aventurez așa departe.

Concluzia? Tot ce am făcut eu a fost să urc pe o scară construită de alții. Cu cât scara e mai trainică, cu atât urcușul e mai sigur. Din acest motiv, cred că liceul Lauder a fost cel mai potrivit pentru mine personal, întrucât am dobândit un set de abilități care mi-au fost de mare folos în continuare, iar ocaziile în care am nevoie de ceva ce am învățat în liceu continuă să mă surprindă.