Comemorarea victimelor Holocaustului în România a fost marcată, în acest an, de un moment deosebit: vizita domnului Nachman Shai, ministrul pentru Diaspora al Statului Israel. Domnia sa a venit în România pentru foarte scurt timp și, în ciuda programului încărcat, a dorit să îi cunoască și pe elevii și pe profesorii Laude-Reut.
După vizita la Monumentul Holocaustului, unde a depus o coroană de flori alături de ambasadorul Statului Israel, E.S. David Saranga, Nachman Shai s-a bucurat de primirea călduroasă a liceenilor Laude-Reut. De la aceștia a aflat că o parte a numelui pe care școala lor îl poartă, ”reut” (rom.prietenie), este predestinat, deoarece, așa cum însuși a declarat, a simțit imediat prietenia și căldura elevilor Laude-Reut. Adolescenții au povestit cât de importantă este pentru ei educația pe care o primesc aici și câte oportunități se deschid odată ce devii elev al acestei instituții de învățământ.
Să cresc aici, la Complexul Educațional Laude-Reut, mi-am oferit oportunități pe care puțini oameni și le pot imagina și chiar mai puțini le pot experimenta. De la primirea unui sprijin constant atât în ceea ce privește studiul, cât și în urmărirea pasiunilor individuale, până la cursurile de afaceri, mass-media și diplomație care fac școala noastră unică în România și numeroasele programe de schimb și stagii la care am luat parte, echipa Laude-Reut a făcut totul, a spus Alexandra Bordeiașu, elevă în clasa a XII-a și MC al evenimentului.
Despre a fi elev Laude-Reut, despre puterea educației, despre aceasta ca poveste, chiar și atunci când povestea nu este tocmai un basm cu zâne, ci o mărturie a durerii, așa cum este Holocaustul, au vorbit și Alexandra Mocanu, Maria Kehaiyan, Remus Rughiniș, Carole Regenbogen și Joseph Seroussi.
Ministrul a fost plăcut impresionat de dialogul în limbile ebraică și engleză pe care l-a avut cu elevi și profesori ai Complexului Educațional Laude-Reut, precum și de proiectele derulate aici până în prezent și a propus elaborarea unor proiecte comune ale Ministerului Diasporei din Israel și școala noastră.
Vă privesc drept generația de tineri evrei și neevrei, viitori lideri, diplomați și oameni de afaceri a spus Nachman Shai în mesajul pentru elevi. Să nu uitați istoria țării voastre și a capitolului evreiesc. Trebuie să ne amintim istoria, trebuie să știm cum au început toate, de ce au început. Vă îndemn să puneți întrebări și să căutați răspunsuri, a încheiat acesta.