Școli din 29 de orașe din România, Germania și Israel au fost prezente, ieri, la cea de-a 11-a ediție a prestigiosului eveniment dedicat diplomației și organizat de Complexul Educațional Laude-Reut, 2Day Ambassador.
Ediția aceasta, prima din anul școlar 2021 – 2022, a avut un topic interesant și actual: Diplomație în pandemie, și a fost organizată în două paneluri. Primul panel, moderat de către reputatul jurnalist Ion M. Ioniță și a fost dedicat vaccinarăii și prevenirii răspândirii infecției cu coronavirus, iar cel de-al doilea, care i-a avut moderatori pe E.S David Saranga, ambasadorul Statului Israel în România, și pe domnul Cornel Feruță, secretar de stat în Ministerul de Externe, a fost dedicat vieții diplomatice din ultimii doi ani, marcați de pandemie.
Astfel, în prezența a opt dintre ambasadorii reprezentanți ai unor misiuni diplomatice importante și a trei dintre cele mai sonore nume ale vieții medicale – domnul doctor colonel Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de vaccinare împotriva COVID – 19, doamna Mirela Iordan, Country Mananger Pfizer și domnul profesor doctor Alexandru Rafila, șeful Catedrei de Microbiologie a Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, – s-au dezbătut subiecte de interes social major, cum ar fi vaccinarea și rolul ei în prevenierea infecției cu virusul SARS-CoV2, dar și teme de diplomație în vreme de pandemie.
”Din nefericire, suntem încă în plină pandemie mondială. La ora actuală, sunt peste 250 de miloane de cazuri de infectare în întreaga lume și mai mult de 5 milioane de morți la nivel global, iar aceste cifre puteau fi prevenite prin vaccinare”, spus coloned doctorul Valeriu Gheorghiță. ”Pregătirea pentru o pandemie este un efort comunitar la care putem participa cu toții pentru a reduce impactul bolii asupra comunităților noastre și în întreaga lume”, a continuat acesta. Valeriu Gheorghiță a subliniat, ca beneficii directe ale vaccinarării la copii și la populația tânără protecția împotriva formelor severe de boală și a complicațiilor pe termen lung. De asemenea, acesta a subliniat cât de importantă este vaccinarea pentru răspândirea bolii, în contextul revenirii la școală.
Misiunea a cărui coordonator este doctorul Valeriu Gheorghiță este una nu doar extrem de importantă, ci și foarte delicată, a subliniat Tova Ben Nun-Cherbis, președinte și fondator al Complexului Educațional Laude-Reut. ”Cu această ocazie, îi transmitem dr. colonel Valeriu Gheorghiță că îi ținem pumnii în această misiune națională de combatere a pandemiei de COVID și de revenire la normalitate”, a spus aceasta.
Cei peste 400 de elevii prezenți online la evenimentul dedicat diplomației în pandemie au fost din școli din Capitală, Iași, Bacău, Sibiu, Mioveni, Pașcani și Craiova, dar și din Germania – Hamburg, Frankfurt, Munchen, și Israel -Tel Aviv, Haifa, Ierusalim, Raanana și Herzliya. Aceștia au ascultat discursurile și au primit răspunsuri de la ambasadorii invitați – E.S. Luminița Odobescu, E.S. Sorin-Dan Mihalache, E.S.Lazăr Comănescu, E.S. Bogdan Mănoiu, E.S. Simona Miculescu, E.S. Andrew Noble și E.S. David Saranga, președinte onorific al Laude-Reut Board of Trustees.
Cursurile de diplomație sunt o tradiție în curriculumul liceului Laude-Reut, iar cele 11 ediții ale conferinței 2Day Ambassador demonstrează că interesul elevilor pentru viața diplomatică este crescut.
”Încă de la începuturile liceului Laude-Reut, acum 15 ani, încercăm să implementăm programe de învățământ diferite de liceele tradiționale, introducând clase de business, media, comunicare și diplomație, pentru a le oferi elevilor noștri cunoștințe mai timpurii în diferite domenii. Ținta noastră este să îi pregătim pentru a influența și modela societatea, pentru a respecta o altă opinie la nivel local și mondial”, a menționat Tova Ben Nun-Cherbis.
Ediția a 11-a a conferinței 2Day Ambassador poate fi urmărită aici: https://www.facebook.com/LaudeReut/videos/411712820631535/
Direcționează 20% din impozitul pe profit Familiei Reut