„De ce să-i cucerești teritoriul unui vecin când poți să-l vizitezi și să-i fii prieten?” spune profesorul de istorie Marcel Bartic elevilor ciclului primar din Laude-Reut. Lecția de istorie nu este doar despre războiul dintre Rusia și Ucraina, ci despre ADEVĂR.
Noile realități cu care ne confruntăm ridică întrebări nu doar adulților, ci și copiilor care sunt îngrijorați și vorbesc despre ceea ce se întâmplă în țara vecină, Ucraina. Pentru a răspunde acestor întrebări, o oră de istorie contemporană este răspunsul cel mai bun. Domnul profesor de istorie Marcel Bartic a răspuns invitației de a vorbi deschis elevilor claselor primare, de la pregătitoare la clasa a IV-a, despre evenimentele tragice la care suntem martori cu toții, în aceste zile: razboiul dintre Rusia și Ucraina.
Conectați la platforma Microsoft Teams, elevii de acasă și cei aflați la școală au participat la cea mai mare lecție de istorie actuală. Cu bucuria întâlnirii, domnul profesor Marcel Bartic le-a oferit elevilor asigurări privind faptul că teritoriul românesc este protejat datorită afilierii țării noastre la organisme puternice, având prieteni aliați strategici. Pe de altă parte, domnul profesor i-a încurajat pe copii să fie liniștiți, să aibă încredere în părinții și profesorii lor, dar și să urmărească cu atenție ceea ce se întâmplă, fiind martorii unor evenimente din care putem învăța.
EDUCAȚIA bună scrie ISTORIA bună
Evidențiind importanța lecțiilor pe care le istoria ni le oferă, profesorul Marcel Bartic a subliniat cât de importantă este educația și cât de mult ar trebui să apreciem faptul că România este o țară democratică, a cărei libertate a fost câștigată pentru ca drepturile civile să fie respectate. Încurajarea copiilor de a-și spune punctul de vedere, de a participa la decizii ce îi privesc în mod direct, de a fi curajoși în urmarea visurilor lor reprezintă tot atâtea modalități de a fi siguri că țara liberă în care trăiesc își va păstra, astfel, viitorul.
Provocat să răspundă la întrebări, domnul profesor a explicat copiilor faptul că nimic nu justifică acțiunile unei țări împotriva alteia, indiferent de istoria și trecutul acestora. Copiii au fost implicați într-un dialog intens, constructiv, ocazie cu care au demonstrat că pot fi parteneri egali de dialog, atenți observatori și participanți activi la viața socială.
Ora de istorie de astăzi a fost una despre patriotism, despre valori democratice și libertăți asumate! Iar copiii din Complexul Educațional Laude-Reut sunt și martori și scriitori ai istoriei.
Direcționează 20% din impozitul pe profit Familiei Reut