Never Again – un mesaj pentru generațiiInternational Mock Trial on Human Rights – Eichmann’s Trial

Pe 12 martie 2024, o zi de miercuri aparent obișnuită, 44 de elevi din 8 licee din București și Sibiu au atins apogeul unei munci asidue. Pentru cei 400 de invitați prezenți în Plenul Camerei Deputaților – politicieni, reprezentanți ai instituțiilor naționale și ambasade, cadre didactice, elevi și membri ai familiilor emoționate și mândre – a fost un moment de trăire unitară a unui eveniment cheie din istoria mondială. Cu toții au rostit într-un glas: Never Again!

Această zi nu a reprezentat nici începutul, nici sfârșitul acestei lecții vii de istorie. La inițiativa și cu sprijinul Tovei Ben-Nun Cherbis, Președinte și Fondator al Complexului Educațional Laude-Reut din București, zeci de persoane au muncit luni de zile pentru a face posibilă a doua ediție a proiectului educațional International Mock Trial for Human Rights, parte din 2Day Ambassador. Anul trecut, procesul Dr. Ernst Rudin a fost simulat atât la New York, în sediul United Nations, cât și la Parlamentul României. Impactul pozitiv și succesul răsunător al proiectului au determinat transformarea acestei inițiative într-o tradiție anuală.

Munca din spatele evenimentului

Munca pentru a aduce mesajul Never Again a implicat planificări, parteneriate, audiții, selecții și repetiții. De această dată, procesul simulat a fost adaptat după cel real al lui Adolf Eichmann. Emoțiile stârnite în sală au fost un autentic testimonial al impactului. Dar nu ne-am oprit aici. Credem în puterea educației practice, iar copiii, deja profund investiți în subiectul abordat, au meritat să vadă cu ochii lor locurile în care s-a scris această istorie îngrozitoare. Așa s-a născut partea a doua a ediției, numită In the Path of the Holocaust.

Declarațiile echipei și impactul personal

Carmen Lidia Vidu, regizor și membru esențial al echipei, a subliniat importanța acestei inițiative:

 

“Proiectul ‘Procesul lui Eichmann’ a început în iarna anului 2024, evenimentul a avut loc în martie în Parlamentul României și l-am terminat în Germania la Wannsee, locație cunoscută ca fiind punctul de început al ‘Soluției Finale’.”

 

Elevii implicați au reflectat asupra experiențelor lor, evidențiind impactul educativ și emoțional al proiectului:

 

  • Nicole Z. – Complexul Educațional Laude-Reut: “Excursia la Berlin a fost una dintre cele mai frumoase și interesante experiențe educative la care am participat vreodată.”
  • Daria P. – Complexul Educațional Laude-Reut: “Pentru mine, a fost o lecție de viață foarte importantă pe care nu ar trebui să o uităm.”
  • Adrian P. – Liceul German Hermann Oberth: “Participarea la această piesă m-a învățat cât de important este să nu uităm niciodată ororile trecutului.”
  • David C. – Colegiul Național “Ion Creangă”: “De-a lungul proiectului, am simțit că este datoria noastră să schimbăm viitoarele generații.”
  • Laurențiu I. – Colegiul National “I. L. Caragiale”: “Această experiență s-a dovedit a fi o constelație de cunoaștere pentru cerul liber al juneții.”

Un impact durabil

Elevii au recunoscut valoarea acestui proiect în formarea lor personală și educațională:

  • Oanța C. – Colegiul Național “Ion Creangă”: “Schimbarea vine de la fiecare dintre noi indiferent de mentalitate, statut sau aspect fizic.”
  • Andreea N. – Colegiul Național “Ion Creangă”: “A fost o experiență minunată, complexitatea acestui proces implică cunoașterea istoriei și punerea în scenă a abilităților actoricești.”
  • Beatrice P. – Complexul Educațional Laude-Reut: “Acest proces simulat este o lecție de istorie care pune accentul pe Holocaust.”
  • Iris L. – Colegiul Național “Sfântul Sava”: “Participarea mea m-a dezvoltat enorm pe plan personal și mi-a extins cunoștințele în domeniul juridic.”
  • Medeea M. – Colegiul National “I. L. Caragiale”: “Am avut privilegiul de a învăța alături de persoane minunate și de a construi amintiri de neprețuit.”
  • Andra N. – Colegiul National “Gheorghe Lazar”: “Memoria colectivă este punctul de plecare al unei societăți.”
  • Ghiorghe C. – Colegiul National “Gheorghe Lazar”: “Marea majoritate a conflictelor cu care se confruntă astăzi omenirea ar părea absurde dacă toți ar avea șansa de a explora trecutul.”
  • Alexandru N. – Colegiul Național “Gheorghe Lazăr”: “Acest proiect nu a fost doar o lecție de istorie, a fost o experiență de neuitat.”
  • Diana S. – Complexul Educațional Laude-Reut: “Prin acest proiect, am învățat istorie și am realizat că am datoria de a onora o întreagă națiune.”

Recunoștința pentru această inițiativă

Ne exprimăm recunoștința pentru existența și susținerea acestor proiecte, care ghidă și împuternicesc tinerele generații să învețe din trecut și să spună cu toată convingerea, împreună: NEVER AGAIN!

Alătură-te familiei Laude-Reut!

Partenerii Noștri

(Visited 61 times, 1 visits today)